Săptămâna trecută, Greenpeace România a publicat raportul “Starea termocentralelor pe cărbune din România în 2016, o analiză a situației termocentralelor ce folosesc cărbunele drept combustibil. Din cele 31 de grupuri energetice pe cărbune existente în România, 21 de grupuri funcționează ilegal.

Ce înseamnă asta? Că o mare parte a capacității de producție pe cărbune are durata de funcționare depășită, prin urmare, o parte din unitățile învechite vor trebui, în curând, închise și înlocuite cu surse mai puțin poluante. România are astfel oportunitatea de a alege o direcție de dezvoltare durabilă pentru propriul sector energetic.

Cum se va întâmpla asta fără să fie afectată viața locuitorilor (și implicit a angajaților) zonelor monoindustriale bazate pe extracția și prelucrarea cărbunelui? Prin dezvoltarea unor alternative economice adecvate pentru viitorul acestor zone.

Un exemplu în acest sens îl poate reprezenta Filipeștii de Pădure, unde explotarea lignitului a fost o sursă de venit solidă pentru localnici din 1943 până în 1997. În prezent, la mina din Filipești mai lucrează 10 oameni, iar cariera este în curs de ecologizare. Cu toate acestea, între 1999 – 2000, aproximativ 80 firme și-au deschis activitatea în Filipeștii de Pădure și în comunele învecinate.

Acum, citiți și voi raportul și încercați să vă faceți o impresie.

[pdfviewer width=”800px” height=”849px” beta=”true/false”]http://www.criticu.ro/wp-content/uploads/2016/06/starea_termocentralelor_pe_carbune_din_Romania_in_2016.pdf[/pdfviewer]

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here