Romania se clasa in iulie 2009 pe penultimul loc in Uniunea Europeana in privinta utilizarii internetului de banda larga, cu o rata de penetrare de 12,3%, fiind urmata de bulgaria cu un procent de 11,9% arata un raport publicat, miercuri, de Comisia Europeana. Cat priveste intregul bloc comunitar, 24% din populatie avea abonament, la acea data, la o linie de acces la internet broadband.

Conform raportului, Danemarca si Tarile de Jos continua sa fie lideri mondiali pe piata serviciilor de banda larga. Aproape 40% din populatia acestor tari beneficiaza de conexiune de banda larga, insa rata cresterii incetineste pe masura ce se apropie de saturare.

Noile cifre publicate de Comisie arata ca, in pofida conjuncturii economice nefavorabile, numarul liniilor de banda larga a continuat in ultimul an sa creasca in intreaga Uniune Europeana, cu o medie de 10,7%, in perioada iulie 2008 – iulie 2009. La 1 iulie 2009, in UE existau aproximativ 120 de milioane de linii de banda larga fixe, dintre care 11,5 milioane au fost adaugate incepand cu iulie 2008.

Raportul arata, de asemenea, ca serviciile mobile de banda larga castiga teren in Europa, inregistrand o crestere de 54% din ianuarie, pana la o rata de penetrare de 4,2% la 100 de cetateni.

De asemenea, conexiunile la internetul de banda larga in Europa sunt tot mai rapide. 80% din liniile de banda larga din Uniunea Europeana au in prezent o viteza de descarcare de 2 megabiti pe secunda (Mbps) sau mai mare (permitand utilizarea Web 2.0 si a video streaming-ului) in crestere cu 5% fata de anul trecut.

Cota de piata medie detinuta de operatorii istorici in sectorul telecomunicatiilor din UE ramane stabila la aproximativ 45%. Cota cea mai mare este de 80%, in Cipru, de 67% in Luxemburg si Finlanda, iar cea mai scazuta in Marea Britanie, de 27%.

Pe plan tehnologic, Digital Subscriber Line (DSL) ramane cea mai raspandita tehnologie de acces de banda larga din Europa, cu 94 de milioane de linii. Tehnologia FTTH (fibre-to-the-home) a crescut cu 40% in perioada iulie 2008 – iulie 2009, insa reprezinta in prezent doar 1,75% din numarul total de linii din Europa, fiind disponibila doar in cateva tari. etonia detine proportia cea mai mare de linii de fibra optica din totalul liniilor de banda larga, urmata de Suedia, care detine cele mai multe linii de fibra optica.

Raportul detaliat este disponibil – aici

Sursa: euractiv

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here