Autoritatea spaţială americană şi Microsoft au lansat un site interactiv prin care oricine poate explora planeta Marte fără a se deplasa din faţa propriului calculator. „Fii un marţian” îi invită pe internauţi să îi ajute pe specialiştii NASA la diferite sarcini, informează AFP.

„Am ajuns în acel punct în care oricine poate fi un exploraror” a spus Doug McCuistion, directorului programului NASA de explorare a planetei Marte. „Cu atâtea informaţii obţinute din misiunile spaţiale disponibile tuturor, explorarea planetei a devenit efort comun. Oameni din toată lumea îi pot ajuta pe cei câteva sute de membrii ai proiectului şi îşi pot aduce propria contribuţie”, a adăugat McCuistion.

Printre altele, utilizatorii înregistraţi pe siteul beamartian.jpl.nasa.gov. pot număra craterele Planetei Roşii, a sarcină considerată dificilă de NASA, din cauza numărului mare. Astfel, ceretătorii ar putea desena hărţi mai precise.

„Frumuseţea acestui experiment constă în faptul că nu doar îi învaţă pe oameni despre Marte şi programul NASA, dar că implică grupuri mari de oameni în rezolvarea unor probleme pe care computerele nu le pot rezolva singure”, a declarat Marc Mercuri, un executiv al Microsoft.

Pe site sunt disponibile mii de poze ale planetei Marte, dintre care unele dezvăluite în premieră publicului, dar şi o secţiune unde experţii NASA răspund la întrebările utilizatorilor. (V.M.)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here