Acum ceva timp, vorbeam cu un prieten care îmi spunea: “Bă, de ce nu îţi pui panouri radiante în loc de calorifere?” Panouri radiante, iradiante sau ce? Să mor de tânăr? Nu e suficient că sunt înconjurat de antene de telefonie, telefoane mobile, router, laptop-uri, cuptor cu microunde…mai îmi trebuie şi “panou d-ăsta iradiant”? No way.

A se nota că până de curând am avut repartitoare. Cea mai proastă invenţie a acestui secol. Frig în casă şi în buzunare. După lupte seculare cu bătrânii de la bloc, am reuşit să renunţăm la ele. Şedinţe de bloc, desene, schiţe, calcule de fezabilitate, autonomie?, fiabilitate şi alte cuvinte d-astea pe care numai bătrânii le cunosc!, nu noi ăştia tineri. În fine, am scăpat.

În timpul luptelor, îmi răsună în urechi un singur lucru: panouri radiante, panouri radiante, radiante, radiante, nu calorifere, radiante.

Zic, ce naiba? Dacă tot mă “iradiază” wirelessu’ hai să băgăm o întrebare la tata Google. The almighty zice că panourile radiante sunt sisteme de încălzire care lucrează pe principiul radiaţiei de căldură (unde infraroşii). Acestea au un consum foarte scăzut de energie şi oferă un climat plăcut în încăpere. Conductorul de căldură îl constituie fibră de carbon. Panoul radiant transformă energia electrică cu un randament de 97% în căldură. Acoperirea specială a suprafeţei este optimizată pentru a realiza o cedare maximă a căldurii în gama lungimilor de undă situată între 2 şi 20 µm.

Mai mult, preţurile nu sunt chiar aşa de mari pe cât mă aşteptam, dat fiind randamentul cu care se laudă.

Ca să vă scutesc de o căutare, puteţi afla foarte multe despre panouri radiante pe www.panouriradiante.ro. Băieţii au multe articole interesante despre ce sunt, ce fac, cum fac şi care este avantajul de acumpara aşa ceva.

Reducerea costurilor cu încălzirea se realizează datorită consumului mic de energie”, spune Bidu Aurel din Braşov, care şi-a montat panouri radiante. Noul sistem de încălzire este rapid, nu face zgomot şi nu are pierderi de“Costul curentului electric pentru încălzirea unui apartament de două camere se ridică în medie la doar 200 lei pe lună.” zice pe site.

Interesant. Eu mă aştept ca întreţinerea iarnă să se apropie de valoarea ratei la bancă. Nu mai e mult. Aş vrea să ştiu dacă voi aveţi astfel de panouri, cât plătiţi întreţinerea lor, dacă există un câştig real şi dacă e ok să mă apuc să îmi vând caloriferele din casă şi să îmi iau “panouri radiante”.

 

Foto: panouriradiante.ro

2 COMENTARII

  1. Interesant ca vin si cu folie, seamana cu niste tablouri, daca ar fi si wireless sa nu se mai vada cablul ar fi perfect, am avea in casa „tablouri radiante”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here