Știați că:

  • pe 13 decembrie 2006 la New York, Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite a adoptat Convenţia privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi, iar până în prezent aceasta a fost semnată de 153 de state?
  • în prezent, populația Terrei are peste 7 miliarde de oameni, dintre care peste 1 miliard trăiesc cu o dizabilitate, adică 1 din 7? Peste 100 de milioane sunt copii
  • persoanele cu dizabilități, „cea mai mare minoritate din lume”, stau în general prost la capitolul sănătate, au realizări scăzute în ceea ce privește educația, au mai puține oportunități economice și o mai mare rată a sărăciei, decât persoanele fără dizabilități?

în România,

  • la 30 iunie 2016, numărul total de persoane cu dizabilităţi comunicat Autorităţii Naţionale pentru Persoanele cu Dizabilităţi, a fost de 775.309 La sfârșitul lui 2006 erau 488.000.

evolutie-dizabilitati

  • conform Legii nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu dizabilităţi, tipurile de handicap sunt: fizic, vizual, auditiv, surdocecitate, somatic, mintal, psihic, HIV/SIDA, asociat, boli rare?

tipuri-handicap

  • numărul persoanelor cu vârsta de peste 50 ani reprezintă 68,85% din totalul persoanelor adulte cu dizabilităţi?

pondere-dizabilitati-varsta

  • numărul instituţiilor publice de asistenţă socială pentru persoanele adulte cu dizabilităţi(aflate în coordonarea Direcţiei pentru Protecţia Persoanelor cu Dizabilităţi) la 30 iunie 2016 este de 443, dintre care: 383 rezidenţiale şi 60 nerezidenţiale – de zi?
  • România a semnat Convenţia privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi în 26 septembrie 2007, însă a fost ratificată prin legea 221 după 3 ani, în 11 noiembrie 2010?

Evenimente ANPD:

3-5 decembrie, Târgul unităților protejate, platoul din Piața Amzei, București

5 decembrie, masa rotundă „Mobilitate, educație, angajare – premise pentru integrarea persoanelor cu dizabilități în societate”, Palatul Victoria

5 decembrie, recepție dedicată Zilei Internaționale a Persoanelor cu Dizabilități, Hotel Marshal Garden

5 decembrie, acordarea premiilor de excelență în domeniul dizabilității pentru recunoașterea contribuțiilor remarcabile în domeniul protecției, promovării și respectării drepturilor persoanelor cu dizabilități

Surse:

www.un.org/en/events/disabilitiesday
www.ohchr.org/EN/HRBodies/CRPD/Pages/ConventionRightsPersonsWithDisabilities.aspx
http://anpd.gov.ro/web/transparenta/statistici/trimestriale

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here