Kaufland a anunțat că din 2017 va începe primul program național care sprijină producătorii locali de legume-fructe(parteneri ai Kaufland România) să obțină cea mai prestigioasă certificare internațională de calitate și siguranță alimentară, GLOBAL G.A.P. (Good Agricultural Practices). Aceasta le permite agricultorilor inclusiv exportul produselor românești oriunde în lume.

Ce este

GLOBAL G.A.P. este o certificare care se acordă unui produs, atestând că acesta se conformează celor mai înalte standarde internaționale de calitate și siguranță alimentară. Întrucât auditul necesar obținerii acestei calificări are loc la recoltarea fructului sau legumei, producătorii pot parcurge acest program în trei până la opt luni, în funcție de tipul articolului pe care intenționează să îl certifice.

Acesta este  acceptat și recunoscut de către retaileri pentru producția primară, fiind utilizat în peste 80 de țări și are ca scop recâștigarea încrederii consumatorilor față de modul de producere a alimentelor în cadrul fermelor prin minimizarea efectelor devastatoare ale proceselor agricole asupra mediului, reducerea substanțe chimice folosite și asigurarea unei abordări responsabile a sănătății și securității lucratorilor, cât și a bunăstării animalelor.

Domeniul de aplicare al certificării cuprinde producția de legume și fructe, cultivarea cerealelor și a florilor, creșterea animalelor și a păsărilor, acvacultură si alte numeroase produse agricole.

În România

Programul este o premieră în România și este inițiat de Kaufland România în parteneriat cu International Finance Corporation (IFC), membră a World Bank Group, și o companie externă specializată în consultanța pentru obținerea certificării GLOBAL G.A.P.

Pe lângă susținere și consultanță oferite în cadrul programului, Kaufland România va sprijini financiar 15 dintre cei mai eligibili producători români de legume și fructe în obținerea certificărilor GLOBAL G.A.P., achitând integral costurile acestora.

Programul se va desfășura de-a lungul anului 2017 în cinci etape, care constau în: diferite serii de training-uri, analize de sol și apă, construirea unor planuri de acțiune personalizate, implementare și evaluare.

În ianuarie 2017 vor avea loc primele training-uri pentru producătorii locali pentru prezentarea măsurilor necesare obținerii acestei certificări și a avantajelor pe care le aduce.

Următorul modul al programului include inspecția fermelor, prelevarea de apă și sol și consultarea documentației. Specialiștii de la Kaufland România și consultanții în certificarea GLOBAL G.A.P. vor analiza situația fermelor producătorilor și vor propune planuri de acțiune create pentru fiecare afacere în parte.

După prima evaluare complexă, se vor efectua inspecții regulate pentru a superviza implementarea planului de acțiune, managementul fermei – de la sol și apă până la utilaje și facilități – și aducerea la zi a documentației. Totodată, această etapă presupune și organizarea unor training-uri cu personalul. Următorul pas este evaluarea finală de către experți, ce implică și o precertificare.

Cooperativa „Ţara mea”

Kaufland România organizează seria națională de târguri de bunătăți românești, prin care pune la dispoziție gratuit producătorilor din România atât spațiu de vânzare, cât și toată logistica necesară – pentru a aduce savoarea produselor locale mai aproape de oameni. Totodată, Kaufland România a dezvoltat proiectul Cooperativa „Ţara mea”, alături de Federația Agrostar și Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, marcă proprie prin care oferă produse tradiționale de la peste 200 de fermieri din România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here