Azi am fost la şaorma împreună cu doi dintre Mihai(i) din departament. A fost bine. Atât de bine încât am simţit că sângele începe să urce cu încetinitorul spre creier. După o şaorma, până şi timpul stă în loc. A stat atât de tare, încât pe unul l-am pierdut pe drum, înapoi spre birou.
În fine, păşeam agale spre clădirea din sticlă în care trebuia să ne luptăm cu digestia, când de nicăieri, se pune în calea delirului post-şaorma un tânăr cu un plasture pe faţă.

— Salut, eu sunt XXX şi reprezint asociaţia %#% care este o asociaţie stundentească care ajută lumea care ajută bătrânii care ajută lumea să fie mai bună care dacă vreţi să luaţi şi să faceţi o donaţie

— Deci, cum? Cum se numeşte asociaţia?

RO CARP! Este o asociaţie studenţească, repetă tânărul evident emoționat.

— Aha, zice Mihai care întinde mâna spre felicitările pe care le ţine tânărul student în mâna. Şi cu ce va ocupaţi?

— Ajutăm tinerii să îşi dezvolte personalitatea. Îî îndrumăm să ajute bătranii…

— Bine, bine, zic eu, dar la ONGFest va duceţi?

— Mihai: aşa, aşa…vorbeşte cu el că el ştie cum e cu ong-urile astea.

— Daaa…mergem duminică!

Nu sunt sigur dacă datorită maionezei, sau datorită faptului că tânărul ştia răspunsul la întrebarea mea, Mihai se caută prin portofel de 20 de lei să-i dea pe felicitarea de care părea că se ataşase deja emoţional.
Plecăm.

— Auzi, zic, dar la ce stand sunteţi?

— Ăăăă…nu ştiu.

— N-are nimic, las’ că vă găsesc eu.

Îi zic lui Mihai că vom face 50/50 banii pe felicitare şi că în mod normal eu nu fac donaţii stradale.

— Da, nici eu, dar băiatul asta parcă nu avea speech-ul făcut, plus că felicitarea e handmade.

Nu ştiu ce mi-a venit să-l întreb de ONGFest, probabil din reflex. Evident că i-am căutat pe Google, i-am găsit şi chiar merg la eveniment. Un amănunt pe care probabil nu îl ştiţi, este că timp de 5 ani, împreună cu o echipa făină, am organizat acest eveniment în Bucureşti (şi o dată la Cluj).

Este un eveniment care implică mulţi oameni, multe resurse, multă energie şi toate pentru societatea civilă. Din 2009 încoace, Fundaţia pentru Dezcoltarea Societăţii Civile sau FDSC cum o ştiu cei din sector, încearcă să arate că nu toate ONG-urile sunt organizaţii căpuşă, spală bani, fură sau sunt paravan pentru activităţi ilicite. Există asociaţii şi fundaţii care au un scop bine definit, de cele mai multe ori apărut din necesitatea de a schimba ceea ce sistemul din România nu poate.

Asociaţii de producători sau cooperative, centre de resurse, asociaţii culturale, asociaţii civice şi comunitare, de integrare pe piată muncii, pentru protecţia mediului, protecţia animalelor, sănătate, servicii sociale, se strâng an de an în acelaşi loc din dorinţa de a interacţiona cu cei care vor să schimbe ceva în această ţară sau pur şi simplu au nevoie de ajutor.

Vorba lungă, sărăcia omului! N-are sens să vă conving în scris. Dacă pe 21 şi 22 mai, adică sâmbătă şi duminică, intraţi în Herăstrău prin Piaţa Charles de Gaulle veţi avea parte de o cură de inovare civică, de multe activităţi nonformale, dezbateri, o scenă încăpătoare cu multe evenimente artistice șiiiii preferaţii mei Les Elephants Bizzares.

Asta e tot ce am avut de spus…azi + ceva ce merge în ton cu ce am scris:

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here