Pe 25 septembrie, intre orele 14.00 si 18.00, la Baneasa Shopping City, va avea loc evenimentul cultural „MALLtiligvism – Voci si culoare” care celebreaza importanta si frumusetea invatarii limbilor straine prin momente artistice de teatru, dans si muzica, cu ocazia a zece ani de existenta in Europa a Premiilor European Language Label (Eticheta lingvistica europeana), precum si a celei de-a zecea aniversari a Zilei Europene a Limbilor Straine. Organizatori sunt Reprezentanta Comisiei Europene in Romania, Departamentul pentru Relatii Interetnice al Guvernului Romaniei si Agentia Nationala pentru Programe Comunitare in Domeniul Educatiei si Formarii Profesionale (ANPCDEFP).

Acesta va fi mai mult decat un eveniment de celebrare: este o ocazie de a descoperi noile prioritati in domeniul educatiei lingvistice si de a observa evolutia in tehnicile de invatare a limbilor straine. Educatia in acest sens darama bariere, deschide oportunitati, apropie oamenii”, subliniaza domnul Niculae Idu, seful Reprezentantei Comisiei Europene in Romania.

Noi credem ca lucrurile minunate se intampla atunci cand oameni din lumi diferite, cu viziuni si experiente diferite, se abordeaza reciproc pentru a comunica. Actiunea noastra chiar asta va oferi celor prezenti: ocazia sa fie impreuna, sa comunice si sa invete unul de la celalalt, indiferent de limba vorbita, de religie, culoare politica, cultura, structura sociala”, precizeaza doamna Monica Calota, Director ANPCDEFP.

In cadrul evenimentului, vor avea loc si cursuri de limbi straine (rusa, macedoneana, greaca, araba, germana, italiana, japoneza si altele), jocuri de improvizatie lingvistica, concursuri pe teme lingvistice, proiectii de filme.

Vorbitorii invitati la eveniment sunt oficiali din partea Reprezentantei Comisiei Europene in Romania, ANPCDEFP si Departamenului pentru Relatii Interetnice al Guvernului.

Lansat oficial in anul 1999 de catre Comisia Europeana, European Language Label (Eticheta lingvistica europeana) este un premiu care incurajeaza initiativele in materie de predare si invatare a limbilor straine, prin recompensarea tehnicilor inedite de predare, prin difuzarea informatiilor referitoare la acestea si prin promovarea bunelor practici. Premiul se adreseaza tuturor tipurilor de educatie si formare, indiferent de varsta sau de metodele utilizate, fiind acordat anual celor mai inovatoare proiecte destinate invatarii limbilor straine, elaborate in fiecare dintre tarile participante. Sub coordonarea Comisiei Europene, procedura de decernare este administrata de statele membre, ale caror jurii nationale decid asupra criteriilor de selectie detaliate. In Romania, aceasta actiune este promovata de ANPCDEFP. In perioada 2001-2011, premiul a fost acordat unui numar de 80 de proiecte lingvistice, implementate de institutii private si de stat, pe intreg teritoriul tarii.

Ziua Europeana a Limbilor Straine este celebrata in fiecare an pe 26 septembrie, incepand din 2001, la initiativa Consiliului Europei. Obiectivele evenimentelor organizate in intreaga Europa pentru a celebra aceasta zi sunt: sensibilizarea publicului din Europa fata de plurilingvism, cultivarea diversitatii culturale si lingvistice, precum si incurajarea invatarii limbilor straine de catre toti europenii, la scoala sau in afara acesteia.

Pentru mai multe informatii:

Pentru detalii privind distinctia European Language Language si politicile lingvistice ale UE, accesati:

Pentru informatii suplimentare privind distinctia European Language in Romania  si proiectele castigatoare, accesati:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here