În 2009, autorităţilor şi instituţiilor publice li s-a interzis în 2009 să cumpere  autoturisme şi mobilier, cu excepţia structurilor nou-înfiinţate şi numai în primul an de funcţionare. Interdicţia a fost prelungită succesiv în ultimii ani, până la 31 decembrie 2012 inclusiv.

Noua regulă, care urmează să fie introdusă de Guvern prin ordonanţă de urgenţă, va permite instituţiilor şi autorităţilor publice să achiziţioneze autoturisme şi în afara Programului „Rabla”, eliminând astfel interdicţia aplicată în ultimii patru ani, dar va impune ca maşinile cumpărate să nu aibă un motor mai mare de 1,6 litri şi să nu coste mai mult de 18.000 euro.

Excepţie de la regulă vor face instituţiile din domeniul apărării, ordinii publice şi siguranţei naţionale, care vor putea achiziţiona autoturisme cu o capacitate cilindrică mai mare de 1.600 centimetri cubi şi cu un preţ care poate depăşi contravaloarea în lei a 18.000 euro inclusiv TVA, în cazuri temeinic justificate şi cu aprobarea ordonatorului principal de credite.

Ordonanţa de urgenţă prin care Guvernul va permite reluarea achiziţiilor de maşini face însă referire la ordonanţa din 2001 privind normativele de cheltuieli pentru instituţiile publice, care stabileşte numărul de maşini la care are dreptul fiecare demnitar şi consumul lunar de carburanţi acceptat.

Sursa foto: electrovelocity.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here