Little-men-on-keyboardMă întreba o prietenă ce bloguri ”civice” urmăresc. După un moment de introspecție, i-am aruncat ”unul” care mi-a venit în minte și i-am zis că îi spun mai pe seară. Adevărul este că nu știu foarte multe cu acest specific. Nici nu cred că sunt foarte multe.

Așa că, m-am apucat să-mi fac temele. Ce ar trebui să înțelegem prin ”bloguri civice”? Din ce știam deja și din ce am găsit pe interneți, am tras următoarea concluzie: un blog civic ar trebui să abordeze problemele, obligațiile și drepturile cetățenilor, starea de normalitate sau anormalitate dintr-un spațiu geografic populat.

În timp ce încercam să fac un recensământ, am realizat ca societatea civilă are activiștii ei, cei mai mulți vocali. Vocali pe unde apucă. Pe la radio, pe la TV, prin presa scrisă, pe Facebook. Foarte puțini însă, au o comunicare consolidată. Pe cei mai mulți dintre ei îi urmăresc pe Facebook și câteodată găsesc adevărate expuneri de motive în postările publice. Părerea mea e că Facebook nu e chiar locul potrivit să redactezi articole, nu îți oferă ce ți-ar putea oferi un blog.

În fine, sper să mă înșel și să fiu ne informat, iar în cazul acesta, sper să mă ajutați voi să măresc lista ce urmează:

La colțu’ străzii

De ce?

Pentru că este probabil printre cele mai relevante din lista ce urmează. La colțu’ străzii este un blog colectiv, ce merită toată atenția.


Funky Citizens

De ce?

Funky Citizens este o asociație pe care o urmăresc pentru că, mi se pare mie că, este transparentă, cel puțin până la proba adversă. Are proiecte faine: Bani pierduți, Factual, Onorata instanță, Piața de șpagă, 7 ani de acasă, Nu vă supărați, Politică fără bariere.


CeRe: blog        

De ce?

Pentru Ce-Re nu cred că am suficiente cuvinte. Pentru mine reprezintă, prin ceea ce fac în București, un exemplu. Toate calificativele ar începe cu ”cea mai”. Pe cei care nu știu ce este ”participarea publică”, îi invit să ia legătura cu ”fetele de la Ce-Re”. Merge treaba nasol în cartierul tău și vrei să îți faci un grup de inițiativă împreună cu vecinii, ia legătura cu ”fetele de la Ce-Re”. Într-un cuvânt: ceamaitareorganizațiedinBucurești.


România Pozitivă

De ce?

Pentru că într-o țară de nebuni, ai nevoie de cineva să îți arate că mai există speranță.


Radu Ciorniciuc

De ce?

Ați auzit de Casa Jurnalistului. Nu? Trist. Ați auzit? Bun, înseamnă că ați auzit și de Radu.


Dan Perjovschi

De ce?

Cum de ce? Pentru că este singurul activist care desenează. Bine. 🙂


Foto: involve.org.uk

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here