ALERTĂ! Social media s-a umplut brusc de iobagi. Bloggeri, vedete și conform surselor, 19.000 de oameni au mărturisit public că sunt țărani. Felicitări!

Dacă nu sunteți la curent cu povestea, aflați că Biz și DDB România au lansat o campanie de “reabilitare a numelui de țăran și de susținere a valorilor autentice romanesti”.

Astăzi, tăran a ajuns să fie sinonim cu bădăran, necioplit sau mitocan. Cum vedem sau auzim ceva de rău, cuvântul tăran ne vine automat în cap, iar expresii ca „Uite-l și pe tăranu’ ăla!” sau „Mamă, ce tărancă!” fac parte din peisajul nostru sonor de zi cu zi, fie că vorbim de mall, birou, net sau televizor.

Astăzi, tăran a ajuns să fie o rușine, deși, dacă stăm puțin și ne gândim, la a doua sau a treia generație, toți suntem tărani. Așa că haideți să ne aducem aminte ce inseamnă tăran cu adevărat.

Sincer, această campanie mi se pare lipsită atât de formă, cât și de fond. Mi se pare cu mult mai neinspirată decât campania Pepsi de pe cinematografe. De fapt, aia a fost chiar bună, dar prea subtilă pentru internauți.

pepsi-cinematograf

Să ne întoarcem la țărani și să analizăm puțin.

Haideți să ne aducem aminte ce înseamnă țăran cu adevărat.

Inițiatorii campaniei spun că termenul de țăran este folosit incorect. Adevărat.

TĂRÁN, tărani, s. m. Persoană care locuiește în mediul rural, având că ocupație principală agricultura și creșterea animalelor; persoană care face parte din tărănime; sătean.

Din start, obiectul campaniei e vraiște. Pun pariu că niciunul, dintre cei 18.000 de participanți la campanie, nu are ca ocupație PRINCIPALĂ agricultura. Chiar aș vrea să-l văd pe Smiley făcând curat (cel puțin) în grădina blocului..

Astăzi, țăran a ajuns să fie sinonim cu bădăran, necioplit sau mitocan.

Păi da. Pentru că omul simplu, de la țară (i.e. cel care muncește pământul) nu are săracul școală. Din diverse motive. Și nu trebuie învinuit pentru asta. Îi lipsesc bunele maniere pentru că nimeni nu i le-a prezentat. Unii, probabil, mănâncă și în ziua de azi mămăliga cu mâna și scuipă-n palme când pun mâna pe sapă.

Da, unii țărani sunt bădărani și neciopliți, iar asta nu mă deranjează. Când mă duc la țară, dacă văd un țăran că își parchează căruța în intersecția dintre ulițe nu îi voi lipi un sticker pe cal: “ai parcat că un bou”, pentru că, probabil, nu știe regulile de circulație. Însă, dacă țăranul și-a luat permis și vine la București cu Sandero pe care îl parchează pe ulița Victoriei, atunci da, îi voi atrage atenția că nu se află pe tarla.

Astăzi, țăran a ajuns să fie o rușine.

Greșit. O rușine pentru cine? Pentru că cel căruia i te adresezi cu acest apelativ, nu va simți o rușine egală cu frustrarea ta. Eventual o va aduce și pe mama ta în discuție. Un caz nefericit de altfel.

…dacă stăm puțin și ne gândim, la a doua sau a treia generație, toți suntem țărani.

Wait. Ăsta e un silogism fals.Eu nu sunt țăran. Punct. Eu m-am născut și am crescut în București. La fel și câteva din generațiile trecute. Dacă strămoșii mei au fost greci, înseamnă că și eu sunt grec? Nu. De ce nu facem comparația asta cu romii, că și ei sunt oameni? De altfel și multe vedete autohtone sunt de etnie romă. Și poate cine știe, mulți dintre noi la a treia generație suntem țigani. Huh?

Cei care nu se poartă ca niște țărani, înseamnă că și-au depășit condiția și sunt bineveniți în urbe.

Nu contest și nu voi contesta vreodată originile și calitățile țăranilor autentici. Îi admir și îi apreciez pentru ceea ce sunt și fac. Îmi place tot ceea ce ține de mediul tradițional românesc, însă campania asta mă exasperează tocmai pentru că nu îi văd utilitatea.

Dacă te porți ca un țăran, înseamnă că ești lipsit de bunele maniere, iar dacă ești un țăran care a venit la oraș, atunci trebuie să le înveți.

În loc să facem campanii prin care să ne etichetăm ca țărani, mai bine facem una prin care să îi îndemnăm pe copiii de la țară să se ducă la școală. Pentru că de aici pornește totul. De la educație. Poate ar trebui să mai facem una și pentru copiii de la oraș care se duc la școală, dar se poartă ca niște țărani needucați.

Dacă, țărani sau nu, ne-am purta civilizat, termenul peiorativ ar dispărea de la sine.

Nu este ok să generalizăm. Asta este foarte adevărat. Însă fix această generalizare, i-a îndreptat pe unii. Ridendo castigat mores sau râsul corectează moravurile.

Știu că nu mă veți înjura pentru acest articol, pentru că voi sunteți țărani și nu vorbiți urât în spațiul public, dar puteți argumenta frumos.

pun-virgula

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here