Nebunie mare! Uber a avut tarif dinamic în noaptea de Revelion, iar asta a atras mânia internetului. De vreo două zile citesc și pe la noi și pe la alții, păreri diferite. Unii zic că nu e normal să abuzezi de oportunitate, alții zic că, dacă tot dai o poală de bani ca să îți petreci noaptea dintre ani la un hotel de fizze sau în club, atunci „enspe X” tariful Uber nu ar trebui să te surprindă. La fel au procedat și taximetriștii.

Uber-v-Taxi

De-a lungul timpului am folosit, atât serviciile de taximetrie tradiționale, cât și Uber. Fără îndoială am fost mult mai mulțumit de serviciile celor din urmă pentru că Uber are avantajele lui: șoferi civilizați, mașini curate, senzația de serviciu premium pentru toți muritorii.

Uber este un business, iar scopul lui este să facă bani. Taximetriștii tradiționali fac business, iar scopul lor este să facă bani.

Din câte îmi amintesc eu, la baza economiei (așa cum am învățat în clasa a 11-a) stă cererea și oferta. Adică, prețul rezultat = raportul dintre disponibilitatea produsului la un anumit preț și dorințele celor cu putere de cumpărare la un anumit preț.

Acum realist vorbind, este prima data când ați mers cu taxiul de revelion? Probabil că nu. Ați vrut și voi să beți un păhărel, două. Nu cumva în fiecare an, v-ați lovit de taximetriștii care v-au cerut de 10x prețul normal, atât la 11 noaptea, cât și la 6 dimineața? Mai mult că sigur. Noi avem voie să fim ipocriți, dar taximetriștii nu au voie să fie oportuniști? Noaptea de revelion nu este o noapte oarecare, este noaptea taximetriștilor. Atunci este punctul culminant al activității lor din an. Atunci fac ei bani. Ei muncesc, tu te distrezi. Nu cumva, când ai ales restaurantul, în care te-ai distrat toată noaptea, ai primit și o ofertă de preț, pe care de altfel ai acceptat-o?

Cât timp taximetristul/uber îți propune un preț, iar tu îl accepți, afacerea a fost încheiată. Nu este nici pe departe vorba de țeapă. Dacă tu ai un telefon de vânzare, iar în zece minute apar 10 posibili cumpărători, nu cumva îl dai celui care oferă mai mult?

Acum vreo două săptămâni am luat un taxi de pe Victoriei. După ce m-am urcat, îi spun omului destinația, la care el mă lovește cu o întrebare: „pe unde vreți să o luăm?„. Wait. What? Taximetristul m-a întrebat asta? Îl întreb ce tarif are. „Normal„, îmi spune. Bun, atunci. O luăm stânga, dreapta, stânga, dreapta. Pe drum, nu știu cum, a venit vorba de tariful de Revelion. „Dom’le”, zice taximetristul, „eu în noaptea de Revelion muncesc. Atunci fac cei mai mulți bani, și îi fac cinstit. Îi spun omului de la început cât face cursa. Nu îi bag mână în buzunar și nici nu îl fur. Tu te distrezi, eu muncesc. Este cerere și ofertă. Aș putea să stau acasă cu copiii, să beau și să mă distrez, dar pe 2 nu aș mai avea ce să le dau de mâncare.

Taximetria, fie că este tradițională, fie că este Uber, nu este un serviciu gratuit. Este un serviciu plătit.

Apropo, în noaptea de Revelion, RATB a asigurat circulația călătorilor pe două linii de tramvai și 16 linii de autobuz, conform comunicatului din 29 decembrie.

Este bine să ne dorim ca lucrurile să meargă bine în țara asta, este bine să facem și ceva în privința asta, însă nu trebuie să fim absurzi. Nu este normal să avem pretenția că totul ni se cuvine, mai ales când, de cele mai multe ori, distracția costă.

Sursa foto: caradvice.com.au

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here